ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΘΡΑ - ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INDEX

HOME GALLERY ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΘΡΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΕΣ INTERNET ΑΓΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ GUESTBOOK CHAT ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BACK

ταξίδια στην Ελλάδα με το fotoart και τον Αντρέα Γκανάτσιο

Οδοιπορικό στη Θράκη

Το δέλτα του Έβρου - Σουφλί - Ο δρόμος του μεταξιού - Το δάσος της Δαδιάς - Ξάνθη - Χρήσιμες πληροφορίες

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΠΙΤΟ  - ΞΕΝΩΝΑΣ


Από το 3.000 π. Χ. Έως και τον 5ο αιώνα μ. Χ. η μεγάλη αυτοκρατορία της Κίνας ήταν ο μοναδικός παραγωγός καλλιεργημένου και επεξεργασμένου μεταξιού σε όλο τον κόσμο. Το μετάξι, ως ύφασμα, ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες από τον 4ο αι. π.Χ. χάρη στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τον 6ο αι. μ.Χ. το μυστικό της εκτροφής διαρρέει στο Βυζάντιο, κι από κει το μετάξι και η επεξεργασία του διαδίδονται στη Δύση. Στον Ελλαδικό χώρο, όπου ευνοείται η καλλιέργεια της μουριάς, η σηροτροφία αναπτύσσεται από τον 16ο - 19ο αι. από τη Λακωνία ως τη Θράκη, η χρυσή εποχή όμως είναι η περίοδος 1920 - 1940.

Ο μεταξοσκώληκας (Βόμβυξ της Μορέας) είναι το δεύτερο έντομο που έκανε κατοικίδιο ο άνθρωπος (για ένδυση πολυτελή), ενώ το πρώτο ήταν η μέλισσα που του έδινε τροφή.

Τα φύλλα της μουριάς είναι η τροφή του μεταξοσκώληκα. Η μουριά είναι δέντρο πολυετές των εύκρατων περιοχών του βόρειου ημισφαιρίου. Υπάρχουν μουριές αρσενικές (χρήσιμες για τα φύλλα τους) και θηλυκές (που παράγουν τους καρπούς, τα μούρα).

ΜΟΥΡΙΑ

Για να πετύχει η παραγωγή κουκουλιών, χρειάζονται κατάλληλες συνθήκες : μεγάλοι ελεύθεροι κλειστοί χώροι, με ελεγχόμενη θερμοκρασία, υγρασία, αερισμό, φωτισμό και απόλυτη καθαριότητα.

Σε όλα σχεδόν τα σπίτια οι άνθρωποι συμβιούν εποχιακά (Μάιο - Ιούνιο) με τους μεταξοσκώληκες. Για σηροτροφία σε μεγάλη κλίμακα, κτίζονται από τους εμπόρους τεράστια σπίτια, τα «μπιτζικλίκια».

Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικά από τα στάδια εκτροφής μεταξοσκώληκα :


Παραγωγή και εκκόλαψη αυγών
Κλάδωμα μεταξοσκώληκα
Ξεκλάδωμα κουκουλιών
Οικιακή και βιομηχανική απόπνιξη και αναπήνιση
Τύλιγμα και ύφανση μεταξωτών
Επεξεργασία σκάρτων
Βράσιμο - πλύσιμο - βάψιμο

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑ


Για απόλυτη και πληρέστατη ενημέρωση σχετικά με τον κύκλο του μεταξιού απευθυνθείτε στο «Μουσείο Μετάξης Σουφλίου» (οδός Ελ. Βενιζέλου 73, τηλ 25540 23700).

Το δέλτα του Έβρου - Σουφλί - Ο δρόμος του μεταξιού - Το δάσος της Δαδιάς - Ξάνθη - Χρήσιμες πληροφορίες

FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © 2001-2005 FOTOART ALL RIGHTS RESERVED