ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΘΡΑ - ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INDEX

HOME GALLERY ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΘΡΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΕΣ INTERNET ΑΓΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ GUESTBOOK CHAT ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BACK

ταξίδια στην Ελλάδα με το fotoart και τον Αντρέα Γκανάτσιο

Οδοιπορικό στη Θράκη

Το δέλτα του Έβρου - Σουφλί - Ο δρόμος του μεταξιού - Το δάσος της Δαδιάς - Ξάνθη - Χρήσιμες πληροφορίες

ΦΕΡΕΣ - ΔΕΛΤΑ ΕΥΡΟΥ

Η πόλη των Φερών βρίσκεται στην Β-Α γωνία της Ελλάδας και έχει ταυτιστεί με δύο μνημεία, ιδιαίτερης σημασίας το καθένα :

α) την βυζαντινή εκκλησία «Παναγία Κοσμοσώτειρα», την οποία ίδρυσε (ως καθολικό του μοναστηριού της Βήρας) το 1152 ο Σεβαστοκράτορας Ισαάκιος Κομνηνός. Ήταν η τελευταία του κατοικία και μαυσωλείο. Η μονή περιβαλλόταν από τεράστιους τοίχους, υπήρχαν κελιά για 90 μοναχούς, νοσοκομείο, βιβλιοθήκη και γηροκομείο. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού είναι σταυροειδής με τρούλο. Οι τοιχογραφίες (με τις εκφραστικές μορφές και τους απαλούς χρωματισμούς) αποτελούν λαμπρό δείγμα της Σχολής της Κωνσταντινούπολης του 12ου αι. Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στις μορφές είναι και αυτές του Σεβαστοκράτορα Ισαάκιου Κομνηνού και των γιων του. Επίσης, στην εξωτερική πλευρά του Ιερού υπάρχει κεραμικό ανάγλυφο με τον αυτοκρατορικό μονοκέφαλο αετό, πολύτιμο για την σπανιότητα και τον συμβολισμό του. Σήμερα σώζονται δύο από τους έξι πύργους του εσωτερικού περιβόλου, κι όσο για το υδραγωγείο (που διέσχιζε και τροφοδοτούσε τον οικισμό για αιώνες) σήμερα σώζονται δύο τμήματα του, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει δίπλα στην είσοδο των Φερών.
Το 1204 η περιοχή έγινε φέουδο των Φράγκων, ενώ το 1357 ήταν υπό κατοχή των Οθωμανών Τούρκων και η εκκλησία μετατράπηκε σε Τζαμί. Η πόλη μετονομάζεται σταδιακά σε Φέρες. Το 1994 διοργανώνεται εδώ το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο των Θρακών, όπου οι μετέχοντες ανακηρύσσουν επίσημα την Παναγία Κοσμοσώτειρα προστάτιδα τους και τον Ιερό Ναό της, προσκυνηματικό κέντρο των απανταχού Θρακιωτών.

β) στα νότια των Φερών εκβάλλει ο Έβρος ποταμός, όπου σχηματίζει το Δέλτα του. ο υγρότοπος του Δέλτα μαζί με το παρόχθιο δάσος του ποταμού συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής και ανεπανάληπτης ομορφιάς. Εκεί αναζητούν την τροφή τους ενδημικά ή περαστικά από τον τόπο μας υδρόβια πτηνά. Μερικά από τα μέλη της ορνιθοπανίδας του Δέλτα του Έβρου είναι οι ερωδιοί, οι αργυροπελεκάνοι, τα φοινικόπτερα (φλαμίνγκος), οι κορμοράνοι, οι νανόχηνες και οι αγριόκυκνοι.
Το Δέλτα του Έβρου (με συνολική έκταση 188 τετραγων. χλμ. και έκταση υγροτόπου 90 τετραγων. χλμ.) αποτελεί ένα οικοσύστημα διεθνούς σημασίας, σύμφωνα με την Συνθήκη Ραμσάρ. Η γεωγραφική θέση και το κλίμα του Δέλτα συνέβαλαν στην δημιουργία ενός ζωτικού χώρου για τα ζώα : έχουν βρεθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών. Στο Δέλτα του Έβρου υπάρχουν τα 312 από τα συνολικά 423 είδη πουλιών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

 

Για πληρέστατη ενημέρωση και ξενάγηση απευθυνθείτε στο Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο των Φερών (τηλ 25550 24310, ιστοσελίδα www.feres.gr )

 

Το δέλτα του Έβρου - Σουφλί - Ο δρόμος του μεταξιού - Το δάσος της Δαδιάς - Ξάνθη - Χρήσιμες πληροφορίες

FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © 2001-2005 FOTOART ALL RIGHTS RESERVED