ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
FOTOART  - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INDEX

HOME GALLERY ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΘΡΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΕΣ INTERNET ΑΓΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BACK

David Lynch
"ΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ"

O David lynch είναι ενας απο τούς πιο σημαντικούς σύχρονους καλλιτέχνες, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό σίγουρα απο τον κινηματογράφο όπου και εχει διαπρέψει με μια πλειάδα ταινιών μικρού μήκους,ντοκυμαντέρ και φυσικά μεγάλου μήκους. Το πιο ενδιαφέρον στην ιστορία του David lynch ειναι οτι εχει ασχοληθεί με διάφορα επιπέδα και μορφές έκφρασης, εχει δημιουργήσει μουσική, ζωγραφική ,φωτογραφία, κατασκευές (εγκαταστάσεις) και τέλος εχει φτιάξει έπιπλα! Ο David lynch γεννήθηκε στην Missoula της Montana στην Αμερική του 1946 ,όπου και ηταν ο μεγαλύτερος απο τρία αδέλφια, μέχρι την ηλίκια των 19 έτων δεν ήταν τίποτα άλλο απο ένας φυσιολογικός μετά-έφηβος που περνούσε την ώρα του. Το 1963 πήγε στο Corcoran school of art στην Washington όπου και φοίτησε για δυο έτη, μεταπήδησε στην Βοστώνη και το Boston museum school και ύστερα απο ενα χρόνο μαζί με τον φίλο του JACK FISK, ξεκίνησαν ενα ταξίδι στην Ευρώπη (1965) με απότερο σκοπό να μελετήσουν τον εξπρεσιονισμό φτάνοντας κάποια στιγμή στην Αυστρία. Δυστυχώς το ταξίδι τους δεν κράτησε πολύ, ξεκίνησαν με το Παρίσι και φτάσαν στην Αθήνα όπου και ήταν ο τελευταίος τους προορισμός πριν επιστρέψουν πισω στην Αμερική. LYNCH: "σκεφτόμουν να μείνω στην Ευρώπη για τρία χρόνια, ανταυτού έμεινα δεκαπέντε μέρες! θυμάμαι να είμαι σ ένα υπόγειο στην Αθήνα με σάυρες στους τοίχους και σκεφτόμουν οτι βρίσκομαι 7000 μίλια μακριά απο ενα υποκατάστημα Mc Donald’s! Επιστρέφοντας στην πατρίδα του ο David lynch έκανε ενα σωρό διαφορετικές εργασίες ωσπου να καταφέρει να μπει στο Pennsylvania Academy of fine Arts στην Φιλαδέλφια. Το σπιτί που διέμενε ήταν σε μια βιομηχανική περιοχή, απέναντι απο ενα νεκροταφείο, οι εικόνες που έβλεπε ήταν καπνοί, σιδηροδρομικές γραμμές και γενικα ηταν μια περιοχή αλλόκοτη με περίεργους ανθρώπους – αρκετά επικίνδυνη. Ο David lynch σιγά σιγά άρχισε να αποκτά πάθος και ενδιαφέρον για τον ηλεκτρισμό, την βιομηχανοποίηση, γενικά για "μηχανικά" (ή ηλεκτρικά) αντικείμενα έκανε και κάποιου είδους κατασκευές (γυναίκες που μεταλλάσονται σε γραφομηχανές) με διάφορα αποτελέσματα. Μέσα στην ακαδημία άρχισε να ενδιαφέρεται για την κίνηση, το κινούμενο σχέδιο αλλά και την φωτογραφία.  

ΕΠΑΝΩ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Το 1967αποφοίτησε απο την ακαδημία με έντονες επιρροές απο την φωτογραφία και τον κινηματογράφο, το πρώτο μικρού μήκους πειραματικό ταινιάκι (six men getting sick) τιμήθηκε με το δεύτερο ετήσιο βραβείο – Dr.w .s Biddle Caldewalder memorial της ακαδημίας. Αμέσως μετά πήρε το βραβείο AFI Grand του Αμερικανικουύ ινστιτούτου κινηματογράφου για την μικρού μήκους "the alphabet", παντρεύται (1968) την Margaret Reavey και μέχρι το 1970 οπου και γυρίζει το ‘the grandmother’ με επιχορήγηση απο το Αμερικανικό ινστιτούτο κινηματογράφου, ο Lynch συμμετέχει σε 2 εκθέσεις. Μέσα στο 1970 μετακομίζει για το Los Angeles για να παρακολουθήσει μαθήματα στο "center of advanced film studies" του Αμερικανικού ινστιτούτου κινηματογράφου οπου και ξεκινάει την ιδέα του eraserhead κάνοντας διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. LYNCH: "λοιπόν ειμαι τρελαμένος με τις βιομηχανίες και τα εργοστάσια.Ο άνθρωπος ελέφαντας (the elephant man) δημιουργείται όταν η εποχή της βιομηχανικής ανάπτυξης ξεκινά, είναι το ξεκίνημα της eraser head περιόδου. Έλπιζα πως οι Βικτωριανοί θα είχαν αφήσει περισσότερα μηχανήματα, όμως δεν είχαν, όμως αυτό που είχαν κάνει είχε δημιουργήσει πολύ καπνό και και αρκετό θόρυβο". Ο Lynch θα συνεχίσει μια ανοδική πορεία και θα δημιουργεί όπως θα εκαναν οι σουρεαλλιστές παλίοτερα, παρόλλο που δεν έχει δεί περισότερες απο δυο ταινιες του Bunnuel. Ομως επιρεάζεται και δημιουργεί απο τις φοβίες, τα όνειρα του ακόμα απο τα πράγματα (αντικείμενα) που ο κοινός άνθρωπος θα περάσει δίπλα τους χωρίς να τα προσέξει. Τον ενδιαφέρουν η σημειολογία, όλες οι βιοματικές ιστορίες, τα οπτικά και μουσικά εφέ εξίσου. Εργάζεται (δημιουργεί) ασταμάτητα μέχρι σήμερα, οι ταινίες του ειναι χαρακτηριστικές και ανάγονται σε ενα cult κινηματογραφικό στύλ.
Η καρριέρα του Lynch είναι κατι παραπάνω απο επιτυχημένη και μακροσκελής συνεχίζει να κάνει ταινίες με το δικό του προσωπικό ύφος, παράλληλα φωτογραφίζει γράφει μουσική, σενάρια εχει συμετάσχει σε πάνω απο 40 εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής σε όλο τον κόσμο (Αμερική,Ευρώπη,Ασία), εχει κάνει εκθέσεις με έπιπλα δίκης του σχεδίασης,ντοκυμαντέρ, μουσικά CD, τηλεοπτικές σειρές, βίντεο κλίπ και φυσικά τα τελευταία χρόνια κανει ακριβοπληρομένα διαφημιστικά σπότ για την τηλεόραση. Εχει συνεργαστεί με τεράστια ονόματα παγκόσμια, Angelo Bandalamenti, Isabella Rosselini, Dennis hopper, Armani, Nick Gage, Mel Brooks κ.α Εχει κάνει διάφορες σειρές με στατικές εικόνες: γυμνά, βιομ.κτήρια,και κάποια ‘σουρεαλλιστικά’ εγχειρήματα, φωτογραφίζει όπως κινηματογραφεί με θεατρικότητα (πολλές φορές είχαν κάποια ορχήστρα στα παρασκήνια για να δίνει κάποιου είδους Εμπνευση και συναισθηματικότητα στο πλατό). Το πιό ίσως ενδιαφέρον βιβλίο που εχει εκδοθεί για τον Lynch είναι ενα φωτογραφικό λεύκωμα του 1994 με τίτλο images, περιέχει εικόνες, σχέδια και μικρές συνεντεύξεις, απο πρώιμη δουλειά του μέχρι και την μετά - twin peaks εποχή. Οι εικόνες που κάνει ο Lynch όπως βεβαια και οι ταινίες του περιέχουν εμμονές. Πολλές φορές οι εικόνες που παράγει ειναι περισότερο παράξενες απο τις ταινίες του. Οτιδήποτε του κάνει εντύπωση το φωτογραφίζει,απο τις ηλεκτρικές πρίζες στο σπίτι μέχρι και ψάρια που τα τεμαχίζει και μετά φτιάχνει μια φωτογραφική σεκάνς. Εχει πάθος και φοβίες με τους χώρους σε γενική κλίμακα.

"ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ"

Για τονDavid lynch, θα μπορούσαν να γραφούν άπειρα άρθρα με διαφορετικές πτυχές αυτού του πολυτάλαντου ανθρώπου εξηγόντας τα γιατί και τα πώς, του κόσμου του Lynch. Οι εικόνες του ειναι ατμοσφαιρικές με αναφορές στο φίλμ νουάρ, τον σουρεαλλισμό ,τον εξπρεσιονισμό, το θεάτρο και τέλος την ψυχαναλυτική διάθεση. LYNCH: "έχω αρκετά βιομηχανικά τοπία, μ’ενδιαφέρει η οδοντοτιατρική ακόμα και η φανταστική αρχαιολογία –μου αρέσει να θάβω πράγματα, να τα ξεθάβω αργότερακαι να τα φωτογραφίζω .Μου αρέσει να φωτογραφίζω πλαστικούς ανθρώπους μέσα σε μικρές σκηνές".

Επιγραμματικά αναφέρεται η φιλμογραφία του: six figures getting sick(1966), the alphabet(1968), the grandmother(1970), the amputee(1974), eraser head(1977),the elephand man(1980), dune(1984), blue velvet(1986), the cowboy and the Frenchman(tv,1988) twin peaks(tv,1990 ), wild at heart(1990)American chronicles tv,1990), industrial symphony no 1(tv,1990), twin peaks, fire walk with me (1992), On the air(tv,1992), hotel room(tv,1993), lumiere and company(1995), lost highway(1997), the straight story(1999), mullholand drive(2001),rabbits(2002), Darkened room (2002). (περιλαμβάνονται ,τηλεοπτικές σειρές,μικρού μηκούς και ντοκυμαντέρ)

FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © 2001-2007 FOTOART ALL RIGHTS RESERVED